Természetvédelem

A Hivatal munkarendje

(1)A hivatal munkarendje:
 
hétfő, kedd, szerda, csütörtök: 7.30-16.00 
péntek: 7.30-13.30 
 
(2)Polgármester minden hét keddi napjain 17-tól 18 óráig fogadja az ügyfeleket.
 
(3)Jegyző minden hét szerdai napján 10-tól 12 óráig tart ügyfélfogadást.
 
(4)A hivatal ügyintézőinek ügyfélfogadási ideje:
 
hétfő: 8.00-12.00 ; 13.00-15.00
szerda: 8.00-12.00 ; 13.00-15.00
péntek: 8.00-11.00 
 
Ügyfélfogadást tartanak a hivatal lakossági ügyintézést végző belső szervezeti egységei, önálló ügyintézői.
 
(5)A hivatal ügyrendjét a polgármester és a jegyző együttes utasításban szabályozza.
 
Kapcsolat:
 
Tel.: 06-47/330-018
Fax: 06-47/530-003
email: titkar@abaujszanto.hu
 
Munkarend megtekintése

          Üdvözöljük Városunk Weboldalán!

2017. december 14. Csütörtök Szilárda napja van   A Nap kel 07:31-kor,nyugszik 16:00-kor.

Táncház

Abaújszántó és térsége - földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően - természeti értékekben rendkívül gazdag . A község a Szerencs-patak völgyében terül el, keletről a Zempléni-hegység határolja.
 
Éghajlat mérsékelten meleg, mérsékelten száraz. Az évi középhőmérséklet 9-9,5 C, az évi napfénytartam 1900 óra. A fagymentes napok száma 180 körüli, a legmelegebb nyári nap maximum hőmérsékletének sokévi átlaga 33 C, a leghidegebb téli napé -17,5 C. Az évi csapadékösszeg 600 mm körüli .A hótakarós napok száma átlagosan 40 nap, a maximális hóvastagság átlaga 15-18 cm.
 

A település növényvilága

 
Növényföldrajzi értelemben a magyar flóratartomány ( Pannonicum) északi középhegységi flóravidékének egyik önálló flórajárásához ( Tokajense ) tartozik.
 
Potenciális erdőtársulásai az északi kitettségű lejtőkön és az üdébb völgyekben a gyertyános és a cseres tölgyesek (Querco petraeae-Carpinetum, Querco petraee-cerris).A száraz, déli lejtőkön a melegkedvelő tölgyesek (Corno-Quercetum pubescenti-petraeae) a jellemzőek. A cserjeszintben gyakori a törpemandula (Amygdalus nana), a húsos som (Cornus mas), a galagonya (Crataegus monogyna) valamint a kányabangita (Viburnum lantana). A lágyszárú szinten dominálnak a szárazságtűrő pusztai vegetáció jellegzetes fajai, mint az árvalányhajak (Stypha sp.), különböző fűfélék (Festuca sp., Agropyron intermedium) és a nősziromfélék (Iris pumila, Iris variegata).
 

A település állatvilága

 
Az állatvilág változatosságát is nagymértékben befolyásolja az, hogy a település a Zempléni-hegység és az Alföldi földrajzi régió határán fekszik. A községet átszelő Szerencs-patak és Aranyosi-patak több ritka halfaj migrációs útvonal a hegyvidéki gyors folyású szakaszok és nagyobb folyóink között. A kétéltűek számos képviselője él a vizes élőhelyeken és páradús szurdokvölgyekben, pl: Foltos szalamandra (Salamandra salamandra), sárgahasú unka (Bombina variegata). Hüllők közül gyakori a zöld gyík (Lacerta viridis), és ritkán, de előfordul a keresztes vipera (Vipera berus) is. A madarak nagy fajszámban figyelhetők meg a településen és környékén, de két faj kiemelt jelentőséggel bír. Mégpedig az uhu (Bubo bubo) és a kövirigó (Monticola saxatilis). Emlősök közül ritka fajként említhető a vadmacska (Felis silvestris), valamint a denevérek.
 

Természetvédelmi szempontból értékes területek a település közigazgatási határain belül:

 
A lakott terület közvetlenül határos a Sátor és Krakkó-hegy, a Kőbánya, kicsit messzebb esik a Sulyom-hegy. Az említett helyek közös tulajdonsága, hogy a helyi Önkormányzat élve törvény adta jogával határozatában Önkormányzatilag Védett Területté nyilvánította őket. Ez azt bizonyítja, hogy a település és annak vezetése nagyon régóta ismeri a község természeti értékeit. Lehetőségeit felhasználva akarja, hogy ezen értékek fennmaradjanak a jövő generációinak is.
 
Az önkormányzatilag védett terület kiterjedése megközelítőleg 7 ha.
 
Az önkormányzat nem foglalkoztat külön őrszemélyzetet az értékek védelmére. Jelenleg nincs kidolgozva kezelési terv az önkormányzatilag védett területek vonatkozásában, de szándékában áll azt megcsináltatni az Önkormányzatnak. A védelem mellett e területek jelentős szerepet játszhatnak az oktatásban és az idegenforgalomban.
 
Értékesek, de nem védettek a település határában található erdők . Az ismertsége és látogatottsága mellett kiemelkedő értékekkel bír az Aranyosi-völgy , mely részben a település közigazgatási egységéhez tartozik.
 
Más szempontból, de értékes a volt Patay-kastély parkja .
 

Világörökségi címmel járó teendők

 
Az elmúlt esztendőben az ENSZ UNESCO szervezetének döntése alapján a Tokaj-Hegyalja Borvidék a világörökség része lett 26 településsel , köztük Abaújszántó is. Ez az döntés azon alapult, hogy a térség egységes képet alkot, melyet az egész emberiség számára meg kell őrizni , mert egyetemes természeti és kulturális értékkel bír. A világörökség részeként nekünk is sokkal komolyabb feladatokat kell telejsítenünk a környezet- és természetvédelem, valamint a tájegység látképének megőrzése, a hagyományos szőlőfajták termesztése és művelése érdekében. Törekednünk kell arra , hogy ne alakuljanak ki már a jövőben illegális szemétlerakóhelyek, folyékony hulladékkal se szennyezzük talajvizeinket. Ezt a célt szolgálná a szennyvízcsatorna-hálózat minél előbb történő kiépítése is, mert ez lehetővé teszi a település szennyvízének zárt rendszerben történő elvezetését, és a tisztítótelep segítségével szűrését, ülepítését. Bízunk benne, hogy ez az infrastrukturális beruházás is minél előbb megvalósul.

Felhívások, tájékoztatók

Megyei híradó

RÁKÓCZI-HÁZ NYITVATARTÁS

2017. II. évfolyam 2. szám

TAO sportfejlesztési program dokumentumok

Közelgő események

Nincsenek események

Időjárás

 

Kapcsolódó oldalaink

 

Közadatkereső

 


KÖZADATKERESՐ

Eseménynaptár

Előző hónap 2017 December Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Önkormányzati Közérdekű Adatok

I. Adventi Vasárnap

Egészségnap

Tokaj-Hegyalja Konyhája

Fordítás/GTranslate

Sport

 
 

Önkormányzat