Kiemelt Pályázatok

A Hivatal munkarendje

(1)A hivatal munkarendje:
 
hétfő, kedd, szerda, csütörtök: 7.30-16.00 
péntek: 7.30-13.30 
 
(2)Polgármester minden hét keddi napjain 17-tól 18 óráig fogadja az ügyfeleket.
 
(3)Jegyző minden hét szerdai napján 10-tól 12 óráig tart ügyfélfogadást.
 
(4)A hivatal ügyintézőinek ügyfélfogadási ideje:
 
hétfő: 8.00-12.00 ; 13.00-15.00
szerda: 8.00-12.00 ; 13.00-15.00
péntek: 8.00-11.00 
 
Ügyfélfogadást tartanak a hivatal lakossági ügyintézést végző belső szervezeti egységei, önálló ügyintézői.
 
(5)A hivatal ügyrendjét a polgármester és a jegyző együttes utasításban szabályozza.
 
Kapcsolat:
 
Tel.: 06-47/330-018
Fax: 06-47/530-003
email: titkar@abaujszanto.hu
 
Munkarend megtekintése

          Üdvözöljük Városunk Weboldalán!

2018. április 23. Hétfő Béla napja van   A Nap kel 05:44-kor,nyugszik 19:53-kor.

 

Közérdekű adat:

 

Új lendületet hozott a határokon átnyúló együttműködéshez a Tokaji Borút projekt 

Tokajská vínna cesta priniesla nové podnety v cezhraničnej spolupráci

Megnyílt a Bormúzeum a felújított Ulánus-házban

 

2015. január 30-án Abaújszántón ünnepélyes megnyitóval és kísérő rendezvényekkel nyitotta meg a kapuit a Bormúzeum a felújított Ulánus házban. A felújításra a Szlovák – Magyar „Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” című projekt keretében került sor.

 

A megnyitónLakatos Andrea projektmenedzser köszöntötte a vendégeket, aki hangsúlyozta, hogy a Tokaji Borút projekt csak a kezdete egy széleskörű együttműködésnek, és kiemelte, hogy az ilyen kezdeményezések hozzásegítik a határ mindkét oldalán található régiókat a fejlődéshez. Abaújszántó városa nyitott és kész minden ilyen vagy ehhez hasonló projektben való együttműködésre.Megköszönte a helyi lakosoknak a számos felajánlást, melyek segítségével berendezésre kerülhetett a Bormúzeum.

 

Martin Petrusko, Kassa város alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy „Abaújszántó városa sikeresen teljesítette a projekt rá eső részét, és ez azt jelenti, hogy a város és a projekt menedzsment hatékonyan dolgoztak. Abaújszántó, Miskolc és Kassa együttműködése sikeres lehet a további közös határon átnyúló projektekben.

Köszönöm még egyszer a partnervárosok támogatását és közreműködését, a projektmenedzserek elkötelezett munkáját és köszönöm mindazoknak, akik résztvettek a megvalósításban és hozzájárultak a közös siker eléréséhez.”

 

Köszöntőt mondott Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere, aki kiemelte, hogy a kormány szándéka szerint a Tokaji borvidék kiemelt fejlesztési terület. A projekt Miskolc, Kassa és Abaújszántó együttműködésével valósult meg, amelynek keretén belül Kassán tokaji borokat bemutató múzeum, Miskolcon, az Avas-alján borkiállítás nyílt. Az Ulánus ház pincerészében került kialakításra maga a Bormúzeum, amely a későbbiekben partnerségi találkozók, szakmai egyeztetések, borskóstolások helyszínéül szolgálhat.

A ház földszinti területén időszaki kiállítás várja az ide látogatókat.

 

dr. Hörcsik Richárd, a térség ország­gyűlési képviselője üzenetében hangsúlyozta, hogy célja az, hogy a Tokaj-hegyaljai települések lehetőleg minél több uniós forrást tudjanak megnyerni és felhasználni és ezáltal Szántó ismét fontos része lehessen Tokaj-hegyalja gazdaságának úgy, mint régen volt.

 

Az ünnepélyes megnyitó borkóstolással és vacsorával zárult, ahol tovább folytatódott a partnerek közti szakmai egyeztetés. 

Újságcikk...

 

2014. szeptember 20. (szombat) 10.00 óra

Abaújszántó szőlőjének ünnepélyes szőlőterület műveléssel, szürettel valamint szőlőfeldolgozással történő felavatása

 

Abaújszántó Város Önkormányzata pályázott a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében kiírt „Turisztikai termékek és vonzerők fejlesztése, desztináció-menedzsment szervezetek és kapcsolódó infrastruktúra felállítása” című, HUSK/1101/1.3.1. hivatkozási számú pályázati konstrukcióra. A pályázat címe: „"Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén”.

 

A helyi borkultúra megismertetése és népszerűsítése

 

A projekt átfogó célja, hogy a helyi és a szélesebb közösségek kölcsönösen megismerjék a magyar-szlovák határ két oldalán található sajátos borkultúrákat. A projekt megvalósítása során felélednek az évszázadokkal ezelőtt kialakult, és egykor természetes borkereskedelmi „folyosóként” használt Történelmi Tokaji Borút hagyományai.

 

A projektben Abaújszántó egy már meglévő műemléki épület, az Ulánus-ház felújítását tervezi. Ez lesz az a hely, ahol a Bormúzeum kialakítása megvalósul. A projektben ez a megvalósítás kiemelt jelentőségű. Szőlőművelés ellátása szintén a projekt szerves részét képezi. Ehhez megfelelő szőlőterület vásárlása szükséges.

 

Partnerség

 

A projektben együttműködő partnerek

·         Kassa Város Önkormányzata (SK) - vezető partner

·         Abaújszántó Város Önkormányzata (HU)

·         Miskolc Megyei Jogú Önkormányzata (HU)

 

A projekt költségvetése

A pályázat 95%-os támogatási intenzitású. A projekt teljes fejlesztési költsége 268.080 EUR, amelyből az önkormányzati önerő 5%.

 

Projektmegvalósítás

2014. szeptember 30. napjáig tart.

 

Tapasztalatcsere

A „Tokaji borút” projektben résztvevő partnerek rendszeresen szerveznek olyan eseményeket (konferencia, műhelymunka, megbeszélés), amely lehetővé teszi a szakmai ismeretek átadását, a tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztását.

 

Az Ulánus-ház felújítása

 

A "Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” című pályázat keretén belül elkezdődött az Ulánus-ház felújítása

 

 

Az Ulánus-ház története

Az Ulánus-ház Abaújszántó egyik nevezetessége, melyet legtöbben a Helytörténeti Gyűjtemény helyszíneként ismernek. A műemlék épületet Rákóczi-házként és Kapitány-házként is emlegetik. Elbeszélések alapján az épület már a Rákóczi Szabadságharc előtt állt, és egészen a szabadságharc bukásáig a Rákócziak tulajdonában volt.

Az épület az 1800-as évek végéig vámházként funkcionált. E korban pincéje átmenetileg templomként is szolgált.  Szerepe volt az un. Asszony háborúban, mely során a szomszédos templom többször gazdát cserélt a katolikus és református hívek között. Az éppen kiszorult felekezet tagjai ennek az épületnek a pincéjében tartották szertartásaikat, ennek emléke a pince oldalában található keresztelő medence.

A múzeum épülete több kor építésének nyomát őrzi magán. Jelenlegi formájában 1820-1830 között épült, klasszicista stílusban. Az 1800-as évek második feléből származik az épület Kapitány-ház elnevezése, amikor osztrák katonákat szállásoltak el itt, és velük lakott a parancsnokuk is.

1975-től ad helyet a Helytörténeti  Gyűjteménynek.  

 

Az Ulánus-ház új szerepben

A "Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” című projekt keretében sor kerül az Ulánus-ház felújítására, amely egyúttal nem csak megújuló külsőt, hanem új funkciót is kap: bormúzeumként várja majd látogatóit.

A bontási munkálatok után az új funkcióhoz kapcsolódó igényeket is figyelembe véve kezdődött meg az épület teljes körű felújítása, illetve a projektben tervezett új helyiségek kialakítása.

A felújítás, korszerűsítés során kiépítésre kerül a víz és szennyvíz-, valamint a teljes fűtésrendszer, illetve a gázellátás, valamint a hőszigetelés. Szintén felújításra kerül az elektromos hálózat és a világítás.

A földszinten kialakításra kerül egy vizesblokk, egy teljesen új kiállítótér az időszakos kiállítások számára, valamint egy iroda. Az új padló szintje lejjebb kerül, ezáltal a múzeum egy nagyobb belmagasságú kiállítótérrel gazdagodik.

A pincében kerül kialakításra a „Borok háza” tokaji bormúzeum, ahová a kapualjból nyíló bejáraton keresztül lehet majd bejutni. Az udvar gépjárművel is megközelíthető lesz a hátsó kapun keresztül.

Az udvar teljes egészében új burkolatot kap, kivéve az egykori, mára összeomlott gazdasági épületek területét, a romok falai a terepszintig lebontásra kerülnek, meghagyva és bemutatva a meglévő alapokat.

A munkák a tervezett ütem szerint haladnak és immár a külső szemlélő számára is láthatóak a felújítás eredményei. A felújítás befejezésével, - amely a tervek szerint 2014 év vége - az Ulánus-ház és ezáltal Abaújszántó is az ide látogató turisták és a bor szerelemesei számára új látnivalókkal fog gazdagodni.

 

Az Ulánus-ház felújítása 57.000.000.-Ft Európai Uniós pályázati forrás felhasználásával valósul meg.

 

 

Abaújszántó szőlője

A Tokaji Borút projekt keretében Abaújszántó önkormányzata  7054 m2 szőlőterületet vásárolt a város külterületén, az úgynevezett „Kassa város dűlőjében”. A szőlőterület-vásárlás célja, hogy e terület közös művelésével felhívja a figyelmet a “Tokaji Borút” hagyományainak megőrzésére a határon átnyúló partnerség fenntartására. Abaújszántó megvásárolt szőlőterületén mintagazdaság kerül kialakításra, az itt termett szőlőből készül a város bora.

 

Kassa, mint az egykori történelmi Abaúj vármegye központja évszázadok óta rendelkezett szőlőterülettel Abaújszántó határában, amelyet az egykori esztergomi érsek, Szatmáry György hagyományozott 1508-ban a városra azzal, hogy annak hasznait a Szent Erzsébet dómra és a Szent Mihály kápolnára kell fordítani. A XIX. század végén a Tokaj-Hegyalján pusztító filoxéra fertőzés a szőlőterületek nagy részét tönkre tette, de Kassa - élen járva a védettebb, ellenállóbb fajtákkal történő újratelepítéssel - ismét fellendítette a szőlőtermelést, a borkészítést.

Ennek a szőlőterületnek az elnevezéseiben ma is szerepel Kassa neve: „Kassa város szőlője”, "Kassa város dűlője", illetve „Kassi szőlő” vagy röviden “Kassi”.

 

A borvidék és a tokaji borok változatosságát többek között a talaj biztosítja. A borvidék mikroszerkezetét a dűlő alakítja ki, majd a talaj a bor minőségén hagyja „ujjlenyomatát". Az eltérő talajok eltérő ásványokat kínálnak a szőlőnek és a belőle készült bornak. A Kassa dűlő talaja főként riolitból, andezitból, zeolitból és ezek tufáiból alakult ki. Az ezen a területen termelt borok illatgazdagok, savtartalmuk gerinces. A területnek különleges az őszi mikroklímája, hosszabb és szárazabb őszt tapasztalhatunk, ami kimondottan kedvez az aszúképződésnek.

 

A megvásárolt szőlőterületen elsősorban Furmint és Hárslevelű  szőlőfajta terem.

 

 

A Kassai bormúzeum megnyitója

2014. szeptember 12-én ünnepélyes keretek között került sor a Kassai bormúzeum átadására és megnyitására.

Kassa városa az egykori gazdag borászati hagyományok felélénkítése és erősítése érdekében 2014. szeptember 11. – 13. között újra megrendezte a Kassai Borünnepélyt a történelmi Alsó Kapunál található jellegzetes archeológiai komplexum helyiségeiben.

A Borünnepélyen és a bormúzeum átadóján részt vett Madár György, Abaújszántó polgármestere is, mint a szlovák-magyar határon átnyúló program egyik partnere és egyben a borfesztivál egyik díszvendége

 

Program letöltése

·

 

 

A program honlapja: www.husk-cbe.eu

Jelen honlap tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

Szálláshelyek Abaújszántón:

Aba Vezér Panzió és Étterem Abaújszántó

 

Hegyalja Panzió Abaújszántó

 

Öreg Diófa Vendégház Abaújszántó

 

Hollókői Vendégház Abaújszántó

 

Sátor-Hegy Vendégház Abaújszántó

 

Galambos Pincészet

 

 

 

Felhívások, tájékoztatók

Megyei híradó

RÁKÓCZI-HÁZ NYITVATARTÁS

2017. II. évfolyam 2. szám

TAO sportfejlesztési program dokumentumok

Közelgő események

Nincsenek események

Időjárás

 

Kapcsolódó oldalaink

 

Közadatkereső

 


KÖZADATKERESՐ

Eseménynaptár

Előző hónap 2018 Április Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 13 1
week 14 2 3 4 5 6 7 8
week 15 9 10 11 12 13 14 15
week 16 16 17 18 19 20 21 22
week 17 23 24 25 26 27 28 29
week 18 30

Önkormányzati Közérdekű Adatok

Fordítás/GTranslate

Legeltetési tilalom és ebzárlat

Állás

Tokaj-Hegyalja Konyhája

Sport

 
 

Önkormányzat